Dziś – 17 maja – ma miejsce coroczne apogeum kolejnej rewolucyjnej inicjatywy Jamiego Olivera – Food Revolution Day.

To akcja mająca na celu promocję zdrowego odżywiania się potrawami, które przyrządzamy sami z dostępnych lokalnie składników. To walka z otyłością, szczególnie wśród najmłodszych. To sprzeciw wobec zapychania naszych żołądków śmieciowym jedzeniem. To troska o to, by sztuka gotowania nie zanikła i by przyrządzanie dań odzyskało swoją społeczną wartość.

Jamie Oliver zachęca, by wcielać w życie motto akcji Food Revolution Day: Ugotuj to! Podziel się tym! Przeżyj to! Chodzi o to, by ci, którym gotowanie nie jest zupełnie obce, dzielili się z tą umiejętnością z najbliższymi i przyjaciółmi, zarówno pod postacią gotowego dania, jak i przepisu oraz wskazówek, jak owo danie przygotować. W erze wszechobecnych cateringów, wyjść na miasto na lunch i fastfoodów zanika wśród młodych ludzi umiejętność radzenia sobie w kuchni, i to nawet jeśli chodzi o podstawowe umiejętności kulinarne.

A zatem jeśli umiecie gotować, podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniem z dziećmi (swoimi i przyjaciół, np. podczas specjalnej lekcji w szkole), rodziną, znajomymi, koleżankami i kolegami z pracy itd. Możecie też samodzielnie przyrządzić danie, jakiego jeszcze nigdy sami nie przygotowywaliście, i poczęstować nim kogoś bliskiego. Przekonajcie siebie i innych, że przyrządzanie jedzenia to prawdziwa frajda, wcale nie mniejsza niż samo jego spożywanie. Zacznijcie jeść zdrowo, zachęćcie do tego innych. Starajcie się kupować lokalnie produkowane składniki w pobliskich sklepach lub na targach od sprawdzonych dostawców.

Wciągnijcie innych w Food Revolution Day! I zobaczcie, jak wspaniale rozwinęła się ta akcja w Wielkiej Brytanii – odwiedźcie stronę http://foodrevolutionday.com/ oraz facebookowy fanpage https://www.facebook.com/FoodRevolutionCommunity, wokół którego zgromadziło się już ponad 300 tysięcy osób! Znajdziecie tam nie tylko przykłady na to, jak Jamie Oliver i jego naśladowcy wcielają w życie motto akcji, ale również mnóstwo świetnych przepisów, przygotowanych przez samego Jamiego, ale też przez skupioną wokół akcji społeczność. Świetne materiały i instruktaże są też w sekcji Downloads.

Również i my chcemy mieć swój mały udział w Food Revolution Day.

Specjalnie na tę okazję obniżyliśmy ceny wydanych przez nas książek kucharskich Jamiego Olivera aż o 30% – Każdy może gotować, 30 minut w kuchni oraz Kulinarne wyprawy Jamiego można kupić po tak korzystnej cenie w salonach Empiku.

No i proponujemy Wam konkurs: nadeślijcie zdjęcie, na którym widać, jak przygotowujecie po raz pierwszy jakąś potrawę lub też jak pomagacie swojemu mężowi, żonie, dzieciom, chłopakowi, dziewczynie, znajomym, przyjaciołom, kolegom z pracy itp. – nauczyć się przyrządzać Wasze ulubione danie. Autorów trzech najciekawszych prac nagrodzimy zestawem wszystkich trzech wydanych przez nas książek Jamiego Olivera. Jeśli jesteście już szczęśliwym posiadaczem którejś z nich, będzie to wspaniała okazja, by obdarować nią kogoś bliskiego. Tak więc do dzieła! Na wasze prace czekamy do wtorku 21 maja do godziny 23:59. Zdjęcia (maksymalnie 3) i krótki opis, cóż takiego na nich pichcicie, nadsyłajcie mailem na adres konkursy@insignis.pl. W temacie wpiszcie „Food Revolution Day”. Powodzenia!

Regulamin konkursu

1. Konkurs trwa od 17 maja do 21 maja 2013 włącznie.

2. Organizatorem i fundatorem nagród w konkursie (trzech zestawów książek Jamiego Olivera: Każdy może gotować, 30 minut w kuchni, Kulinarne wyprawy Jamiego) jest wydawnictwo Insignis Media S.C., ul. Szlak 77/228–229, 31-153 Kraków.

3. Udział w konkursie polega na nadesłaniu e-mailem na adres konkursy@insignis.pl pracy przedstawiającej na maksymalnie trzech zdjęciach i w towarzyszącym im krótkim opisie (maksymalnie 500 znaków ze spacjami) sytuacji, w której uczestnik uczy inną osobę lub jest uczony przez inną osobę przygotowania dowolnej potrawy lub też samodzielnie ją po raz pierwszy przyrządza. Temat e-maila konkursowego powinien brzmieć „Food Revolution Day”.

4. Biorąc udział w konkursie, uczestnik oświadcza, że przedmiotowa praca jest jego własnością intelektualną i nie narusza praw autorskich osób trzecich.

5. Dostarczając pracę na konkurs, uczestnik udziela organizatorowi nieodpłatnej licencji i wyraża zgodę na ewentualną publikację swojej pracy konkursowej na stronie organizatora www.insignis.pl.

6. Uczestnik zrzeka się pośrednictwa organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi w stosunku do tekstu będącego przedmiotem zgłoszenia do konkursu.

7. Trzech zwycięzców wybiera komisja złożona z redaktorów wydawnictwa Insignis Media. Decyzja jest nieodwołalna i nie wymaga uzasadnienia.

8. Wyniki konkursu organizator zobowiązuje się zamieścić najpóźniej 23 maja o godzinie 14:00 na stronie www.insignis.pl, a zwycięzców poinformować o wygranej drogą mailową.