Nadciąga aromatyczny powiew ze Wschodu! Już pod koniec marca do księgarń trafi książka kulinarna Sabriny Ghayour pod wiele mówiącym tytułem Sirocco.

sirocco – gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód; ostry i parny

To o Sabrinie mówiła Nigella Lawson, że wspaniale potrafi oswajać egzotykę. Bo choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej. Dzięki swojemu pochodzeniu nie obawia się eksperymentować i zaszczepiać na zachodnim gruncie bliskowschodnich, egzotycznych smaków.

Prawdziwą siłą kulinarnych książek Sabriny Ghayour są nieskomplikowane przepisy z elastyczną listą składników. Nasz autorka nie lubi łatek, które przykleja się kuchni bliskowschodniej: „pikantna”, „pełna przypraw”. Kluczem są naturalne składniki i kilka kruczków, które chętnie zdradza w swojej książce.

wyrafinowane i… swojskie

Sirocco to mocne i śmiałe połączenia smaków – absolutnie dla każdego! Dania Sabriny można serwować na co dzień, ale też podczas wykwintnych uczt.

Mam nadzieję, że twój egzemplarz Sirocco wkrótce pokryje się plamami oleju i sosu i że będziesz go trzymać w kuchni, zawsze pod ręką (a nie pod stosem innych książek). Chcę, żebyś znalazł w nim ulubione dania, które będziesz przyrządzać nieustannie, modyfikując je według uznania. To książka o jedzeniu – o potrawach, które nie są zachodnie ani wschodnie, tylko pyszne, proste i sycące!

Sabrin Ghayour


„Życie jest za krótkie, żeby przejmować się zasadami. Otwórz lodówkę, wyciągnij składniki i improwizuj. Jeśli danie nie wygląda jak w książce, nie przejmuj się. Ważne, by tobie smakowało. A jeśli nie smakuje idealnie, można spróbować zrobić je inaczej” – przeczytaj wywiad z Sabriną, w którym opowiada o swoich korzeniach; londyńskim klubie kolacyjnym, który organizowała przez pięć lat tydzień w tydzień; i o tym, że w kuchni nie wolno się spinać.

Książka Sirocco już w przedsprzedaży na stronie empik.com.